Lue av katt


Det bor en katt hjemme hos meg. Den har tykk pels, og noen ganger blir det knuter i pelsen dens. Da grer jeg den med stålbørsten, og børsten blir full av pels. Jeg har tatt vare på pelsen, og omsider har det blitt nok til en lue. Jeg hverken karder, spinner, hesper, nøster eller strikker selv, så jeg fant et menneske på internettet som var villig til å gjøre dette for meg. Dette mennesket overtar pennen:



Først må man sortere fiber. Et ferdig produkt blir ikke bedre enn råstoffet. Jeg brukte en del tid til sorting, plukket ut bøss,kvist, frø, men mest av alt harde tovete klumper. Disse kan ikke kardes og ikke brukes til garn. Ull/Proteinfibre har skjell på overflaten som ikke er synlig til det blotte øye men som, når fukt, varme og friksjon er tilstede, låser seg tettere og tettere til hverandre til man ikke kan ta fibrene fra hverandre igjen. Hvis du tenker på et ull sitteunderlag- man kan ikke ta ut fibrene igjen og spinne de- det er for tett sammenfiltret og det er meningen.

Herunder kommer også Plukkingen. Jeg gikk 4 år på tekstilskole i USA og vi hadde industrielle maskiner slik at jeg har sett hvordan dette fungerer. En 'Picker' heter maskinen som har lengre og sterkere pigger enn kardere og som skal dra fibre fra hverandre slik at de blir løse nok til at kardermaskiner (eller håndkardere) kan jobbe videre med de. Hvis man går rett på karding blir karderne ødelagt, litt avhengig av tilstanden til råmateriale i utgangspunktet. Jeg brukte en del tid til å prøve å høste så mye fibre fra klumpene og løse opp alt jeg kunne for at du kunne få mest mulig garn ut av dette.



Så kunne jeg begynne å karde og jeg fortsatte å plukke ut små biter som ikke kunne spinnes, dette er vanlig. Ellers gikk karding ganske bra og når fiber blir for statisk bruker jeg vann dynkeflaske for at fiber ikke skal fly vekk eller sitte fast på klær, tepper, osv.




 Jeg deler opp tullene (opprullet kardet fiber) så likt som jeg kan i to baljer/kurver og spinner hver på sin spole. Så tvinner jeg de sammen i motsatt retning til spinneretningen og da blir energien i garnet balansert og garnet skal ikke vri seg i en eller annen retning.
Pga mengder med sammenfiltret ull ble det hespe som jeg spant 68 gram, mesteparten av resten har jeg fortsatt i en pose i tilfelle du ville ha det- til å stappe i en pute eller bruke det til noe annet. Kanskje fugler vil ha til redene sine- jeg legger ut ull hver Vår til fugler.
Her ser du alt som var, bortsett fra det lille jeg plukket ut underveis mens jeg spant som ble kastet. Selv om den haugen med kattehår ser løs og fluffy ut så består det av for sammenfiltrete klumper som ikke kan spinnes. Du bestemmer hva som skjer med de. Garnet fikk en fin tweed spettete effekt.


 
Så vasker jeg i ullvask og varmt vann, ligger i bløt i 20 minutter, så blir slengt ned i vannet for å få ut støvet
Vannet ble veldig mørkt i første vann, viste at det var mye støv osv. som skulle ut, og det blir så deilig etterpå!
Det ferdige garnet, men våt, rett ut av baljene med vann (flere runder med vask) og nå henges hespe til tørk. Det er i alt ullvaskemiddel i første vask, så 4 runder med skylling i rent vann.




Ferdig lue. Det at pelsen hadde valører fra grått til hvitt gav et artig mønster.

Spinning og dokumentasjon ved foto og beskrivelse av:
 
Susan Bolstad
3426 Gullaug, Lier

Susans Spinnekrok


Hjemme, tilbake til Bilder





Web Analytics Made Easy - StatCounter